Back to All Events

green tales of Turkey: film gösterimi / film screening

GTT newsletter.png

English below

Green Tales of Turkey (Türkiye'nin Yeşil Masalları): Çevrimiçi Konuşma ve Film Gösterimi
Nadas İstanbul ev sahipliğinde; Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ile işbirliğinde yürütülecektir.
9 Temmuz Perşembe, 19.00 - 22.00
Dil: İngilizce (+ Türkçe altyazı)

Bu etkinlik, online platform olan Zoom kullanılarak gerçekleştirilir.

Sizleri, Gwen Jansen tarafından yönetilmiş, Hollanda'da bir dizi 'yeşil öykü' tasvir eden uluslararası bir belgesel olan 'Şehrin Yeşil Masalları' nın çevrimiçi film gösterimine davet ediyoruz.
Film, kentlerde değerli ve yenilikçi yeşil projeler oluşturmak ve harekete geçmek için insanlara ilham veren, hükümet / iş / bilgi kurumlarında ve STK'larda çalışan birkaç kişiyi takip ediyor.

Gösterimden önce, İstanbul'un “yeşil masalları” nın enstantane sunumları ve film yönetmeni Gwen Jansen tarafından bir tanıtım yapılacak.

Program:
19.00 - 19.40: Kokopelli Şehirde, Sifir Çöp Platformu, Kent Çiftçisi ve Orman6 dahil olmak üzere İstanbul'un 'yeşil masallarından' sunumlar

19.40 - 20.00: film yönetmeni Gwen Jansen tarafından tanıtım.
20.00 - 21.20: Green Tales of the City ('Şehrin Yeşil Masalları') gösterimi (1saat 20dakika)
21.20 - 22.00: Tartışma

Katılım ücretsizdir.
Bu etkinlik İngilizcedir. Filmin hem İngilizce hem de Türkçe altyazısı var.

Kayıt yapmak veya daha fazla bilgi almak için info@nadasistanbul.com adresine mesaj atabilirsiniz.

…..
Green Tales of Turkey: Online Talk and Film Screening
Hosted by Nadas Istanbul in collaboration with the Consulate General of the Netherlands in Istanbul 
Thursday, 9 July, 19.00 - 22.00 
Language: English (+Turkish subtitles) 

This event takes place online.

We invite you to join us for an online film screening of ‘Green Tales of the City’ - an international documentary directed by Gwen Jansen that portrays a series of ‘green stories‘ taking place in the Netherlands. The film follows several people working in government / business / knowledge institutions and NGO’s, to create valuable and innovative green projects in the city and to inspire as many people as possible to take action. 

The talk will be preceded by snap-shot presentations from ‘green tales’ of Istanbul as well as an introduction by the film director, Gwen Jansen. 

Programme: 
19.00 – 19.40: snapshot presentations from 'green tales' of Istanbul, including Kokopelli Şehirde, Sifir Çöp Platformu (Zero Waste Platform), Kent Çiftçisi (Urban Farmer), and Orman6
19.40 – 20.00: introduction by film director, Gwen Jansen
20.00 – 21.20: Green Tales of the City screening (1hr 20min)
21.20 – 22.00: Discussion

Entrance is free
Talks will take place in English. The film has both Turkish and English subtitles.  

To register or for more information contact info@nadasistanbul.com


Konuşmacılarıyla tanıtın | Meet our speakers

Kokopelli Şehirde ekoloji ve sürdürülebilir yaşam üzerine çocuk ve yetişkinlere yönelik öğrenme ve deneyimleme alanıdır.

Giderek artan nüfusuyla, üretim ve tüketimin çoğunluğunun gerçekleştiği şehirlerin daha sürdürülebilir olması amacıyla kurumlar, okullar ve bireylerle çalışmalarını yürütür. Daha yaşanabilir bir dünya ve sağlıklı bireyler için doğayla uyum içerisinde çalışma prensibiyle kişilerden başlayıp toplumun geneline yayılan bir ekolojik dönüşüm başlatma konusunda ilham olmayı amaçlar.

Günlük hayatlarımıza uyarlayabileceğimiz daha sürdürülebilir ve ekolojik yaşam pratiklerini hem çocuk hem de yetişkinlerle paylaşır.
…..
Kokopelli Şehirde is a space for adults and children to experience and learn about ecology and sustainable living.

With its rising populations, cities are where the majority of production and consumption take place; Kokopelli Şehirde works with institutions, schools, and individuals to make these patterns more sustainable. It aims to work in harmony with nature for a livable world and healthier people, and to inspire an ecological transformation that starts from the individual and spreads to society.

Kokopelli Şehirde shares sustainable and ecological life practices that can be adapted to one's daily lives, with both adults and children.

Sıfır Çöp Platformu dünyadaki tüm canlı ve cansız varlıkların değerinin farkında; insanların diğer varlıklara zarar vermeden ihtiyaçlarını karşılayabileceğine inanan bir gruptur.

Kaynakları sınırlı olan dünyada ihtiyaçlarımızın ve tüketimimizin sınırsız olamayacağının farkında; çöp üretmeyen, kaynakları sorumlu kullanan, doğa dostu tercihleri önce kendi içinde uygulamaya koymayı, daha sonra yakın çevresiyle ve mümkün olduğunca geniş bir kitleyle paylaşmayı hedefler.

Platform benzer değerlere ve yaşam biçimine kendini yakın hisseden, merak eden daha çok kişinin bir araya gelmesi, katkı ve deneyimlerini sunması, birbirinden öğrenmesi, paylaşması amacıyla ortaya çıkmıştır.
…..
Sıfır Çöp Platformu is a zero waste platform that recognizes the value of all living and nonliving things and believes that people can meet their needs without harming other beings.

Acknowledging that our needs and consumption habits cannot be limitless in a world with limited resources; the platform aims to encourage the use of environmentally friendly and waste-free alternative products and to use resources responsibly, as well as share these ideas with its surrounding communities as widely as possible.

The platform emerged with the aim of gathering people with like-minded values, life styles, curiosity, and to share experiences and to learn from one another.

Kent Çiftçisi - Bill Mollison Permakültür iki kitabında şöyle yazmıştır: “İnsanlar sıklıkla kendi kendine yeterlilik için ne kadar araziye ihtiyaç duyduklarını soruyorlar. Cevap, “Kontrol edebildiğiniz kadar”. Daha fazlasında ise, bırakın herhangi bir fazlalık üretmeyi, kendi kendine yeterliliğinizi kaybedersiniz. İnsanlar “Nereden başlarım?” diye sorarsa o zaman cevap her zaman “kapınızın önünde” dir.

Sanırım biz de bu sözden ilham alarak kapımızın önünde son altı senedir bir şeyler ekip kendi kendimize yetebilmeyi, gerçek gıdanın tadını ve üretmenin aslında ne kadar emek gerektiren ve değerli bir iş olduğunu deneyimliyoruz. Bill Mollison’un bahsettiği kontrol edebildiğimiz alanı bulana kadar sürecek bir yolculuğa çıktık. Sadece alanlarla sınırlı bir yolculuk değil. Toprakla, tohumla, birbiriyle olan ilişkileriyle ve döngüleriyle anlamamız ve keşfetmemiz gereken bir yolculuk.
…..
Kent Çiftçisi - Bill Mollison writes in “Permaculture Two“: People frequently ask how much land they need for self-sufficiency. The answer is, “As much as you can control”. Any more and you lose self-sufficiency, let alone the ability to produce any excess. If people ask “Where do I start?” then the answer is always “At your doorstep”.

Inspired by this statement, for the past six years we have been striving to be self-sufficient by producing our own vegetables and experiencing the true value and struggle behind the quest for real food. As emphasized by Bill Mollison, we have embarked on a journey that will last until we find the perfect amount of land that we can control. This journey is not limited to land; it is also about soil and seeds, and the intricate relation between them, as well as the natural cycles that are there for us to discover.

Orman6, permakültürün ve onarımsal yaşamın özünü kavramak isteyen herkese ulaşmak isteyen bir ekiptir. Ekip, 2017 yılında Türkiye Permakültür Araştırmaları Enstitüsü hocaları Iraz Candaş ve Mustafa Fatih Bakır’dan Permakültür Tasarım Kursu'nu birlikte almıştır. Kurs sonrası, ekoloji odaklı bir öğrenme/deneyimleme alanı olan Kokopelli Şehirde'nin çağrısı üzerine bir araya gelerek, ilk Permakültüre Giriş Eğitimlerini 2017 Aralık ayında gerçekleştirmişlerdir.

Yaptıkları çalışmaları tek bir çatı altında toplayıp anlatmak için büyük öğretici ormandan esinlenerek kendilerine Orman6 adını vermişlerdir.

Ekip, bugüne kadar 20 farklı eğitimle 300 katılımcıya ulaşmıştır. Ziraat mühendisleri, biyologlar, iç mimar ve mimarlar, eğitmenler, enerji alanında çalışan mühendisler, bahçesinde veya arazisinde gıda üretimi yapmak isteyenler, kırsala yerleşme planı kapsamında yaşam alanını planlamak isteyenler gibi pek çok farklı alandan katılımcının onarıcı bir yaşama giriş yapmalarına destek oldular. Ekip üyeleri ayrıca kendi projelerine devam etmektedir.
…..
Orman6 is dedicated to teaching permaculture and regenerative skills. The team completed their Permaculture Design Certificate Course in 2017 at the Permaculture Research Institute in Turkey with Iraz Candaş and Mustafa Fatih Bakır. This is also where its founding members - Burcu, Evren and Buket - first met. Following the course, they were invited by Kokopelli Şehirde, a space focused on sustainability and ecology, to lead their first training in December 2017.

Orman6 refers to the main teacher on Earth - the forest.

Orman6 has conducted more than 200 courses to date, reaching approximately 300 people within two and a half years. Course participants have ranged from biologists, agriculture engineers, architects, urban designers, school teachers, engineers working on energy topics, interior architects, urban food growers, and people interested in transitioning to a rural lifestyle. Apart from Orman6, Burcu, Evren, and Buket each continue to work on individual projects.

Gwen Jansen - Green Tales of the City film yönetmeni | Green Tales of the City film director

Gwen Jansen (47) is an independent filmmaker and producer from Utrecht, the Netherlands. All her films feature characters who, with enormous amounts of passion, daring, and drive, strive for a goal that seems impossible to many. They always address topics with a clear link to her own life. Jansen has made several cinema & TV documentaries, including “Kunst... Begin drrr niet an” about the life of Herman Brood as a visual artist, as well as “De Autovakmannen”, “Nederland Whiskyland”, and “Hato’s Wijn”. In 2019 she started her own TV series on Dutch Television. The series is called Green Make Over. In every episode a household gets a complete sustainable green make over.

GTT logos newsletter-04.png
Earlier Event: July 8
yoga / gabby
Later Event: July 9
yoga / tanja