çöp sohbetleri I

Cuma, 8 Mart, 19.30

Çöp Sohbetleri’nin ilk etkinliği 8 Mart Cuma günü gerçekleşti. Az atıklı, herkesin kendi yaptığı yiyecekleri getirdiği sohbette ekşi maya krakerden pizzalara, çikolataya batırılmış portakal kabuğundan, peynir suyundan üretilmiş peynirlere zengin bir menü vardı. 

İlk etkinlikte şu sorulara cevap aradık.

- Ne sıklıkta “çöp” üzerine düşünüyoruz?

- İstanbul gibi mega bir şehirde atık yönetimini nasıl yapıyoruz?

- Çöp, geri dönüşüm ve kompost üzerine en büyük sorun ve zorluklar neler?

Bu sorulara cevap ararken, Nadas’taki atık sisteminin nasıl daha erişilebilir olabileceği, komünite alanlarının nasıl daha sürdürülebilir atık davranışını destekleyebileceği ve atık yönetimi için insanların evlerinde neye ihtiyacı olabileceği sorularına üzerine fikirlerimizi bir araya getirdik. 

Aynı zamanda o gün Çöp Sohbetleri’ne katılanlardan paylaşmaları için bir şey getirmelerini istedik: Atmak yerine geri dönüştürülebilecek bir şey ya da üretimi azaltacak bir obje veya fikir. O günden bazı akılda kalan objeler atık kağıtları tohum fideleme kabına dönüştüren ahşap bir obje ve atık malzemelerden yapılmış bir ekmek. Başka bir katılımcı biriktirdiği tıraş bıçakları ile gelip bu bıçakların nasıl dönüştürülebileceğini düşünmemizi sağladı (Hala cevap arıyoruz, önerisi olanlar bize yazabilir).

Gece, herkes kendini ve çöple ilişkisini anlattıktan sonra küçük gruplar halinde konuşmalar, fikir alışverişleri ile son buldu. 

Nadas